Zdravím všechny uživatele Trénujpamet.cz a 2000slovíček.cz!
naprosto rozumíme otázce Jaroslava (kalmia) týkající se snížení časového limitu, popř. deaktivace u slovíček, které znáte, nebo jste přesvědčeni, že znáte. O všech těchto záležitostech jsme opakovaně u nás ve Škole paměti uvažovali, dávali si pro a proti a došli jsme k jedné velmi zásadní věci, kterou si troufnu říci, že mám u lidí v rámci stovek kurzů a seminářů vyzkoušenou.
Lidé nám opakovaně potvrzují, že velmi dobře rozumí nebo čtou v AJ (nebo obecně v jakémkoli jiném jazyce) ale jejich aktivní rovina je mnohem nižší. Je prokázáno, že poměr mezi aktivní a pasivní znalostí cizího jazyka je mnohdy až 80 % - 20 % v neprospěch aktivní znalosti. Říkám to proto, že lidé pracují velmi často pouze s anglickým textem – primárně se učí slovíčka z aj do čj (proto je u nás v aplikaci máme záměrně obráceně, čtou si anglické články, poslouchají anglické písničky apod.. To vše je jednoznačně součástí kvalitního učení jazyka, ale nemělo by to nemít i druhou rovinu - práci s AKTIVNÍ stránkou.
A právě z toho důvodu jsem velmi opatrný, když někdo řekne, že to či jiné slovíčko zná a že by to mohlo být vše rychlejší, vynechat tedy naprosto čas, popř. vše zrychlit. Teď tím nemyslím Vás, Jaroslave, nemyslím totiž nikoho konkrétního, jen chci zdůraznit, proč je dobré se na to podívat i z druhého úhlu pohledu. Jsou lidé, kteří když jim dám 50 slovíček (aj + překlad) a řeknu jim, kolik jich znají, tak si je jen tak rychle prolítnou a řeknou mnohdy 90 %. Když jim ale nechám jen českou verzi a řeknu, aby mi je řekli anglicky, budou úspěšní třeba jen v 40 % všech slovíček.
Z výše uvedeného důvodu chceme, aby se lidé vždy trošku u slovíčka zastavili a vše si velmi koncentrovaně představili, neboť dobrá paměť a dobře uložená informace do paměti vyžaduje dobrou koncentraci.
Na druhou stranu chápu, že můžou být slovíčka, který znáte naprosto perfektně a rádi byste prošli rychleji, musíme ale vzít v potaz i to, co výše uvádím. K tomu přichází ale i další aspekty jako množství lidí, kteří zde trénují – je to již necelé 3 dny po spuštění něco kolem 1000 lidí, rozdílné jazykové kvality uživatelů a jejich již zmíněná aktivní a pasivní znalosti, ne vždy stejná schopnost na počátku vědět, jak věci vizualizovat. Zkrátka to musíme vždy napasovat jako systém, který poběží naráz pro všechny.
Protože ale my na Vás ve Škole paměti v rámci aplikace 2000slovíček.cz myslíme kudy chodíme, tak se nebojte, že bychom něco nevymysleli. Třeba mne napadlo, že bude každý účastník před každou lekcí mít možnost si celou sadu 5 slovíček projít - dostane tedy 5 českých slovíček a bude je muset napsat anglicky. Tím ho vyzkoušíme, že je skutečně AKTIVNĚ zná a pak ho pustíme dál. Protože to zásadní, čeho chceme my jako TEAM 2000slovíček dosáhnout je Váš pocit, že to jde rychle, lépe a dlouhodobě a že Metoda klíčového slova je prostě perfektní nástroj na učení slovíček.
Prosím tedy o trpělivost, jakmile bude prostor, Jakub Vančišin jako náš GURU PROGRAMATOR se na to vrhne, a já se nebojím, že by tento pán nevymyslel opět nějaký perfektní nápad
S kamarádským pozdravem a hodně zábavy s 2000slovíček.cz
Jakub Pok