Zdravím,
Chtěl bych se s vámi podělit, když jsem v loni absolvoval základní a pokročilý kurz paměti u Jakuba ve ŠKOLE PAMĚTI. Po absolvování obou kurzů jsem si nasadil laťku, že bych se naučil celý kalendář se svátkama. Z prvu to šlo ztuha, protože jsem do toho šel z druhého konce a vytvořil jsem si 12 paměťových fiktivních cest, které reálně neexistovali a Jakub právě doporučuje vytvářet nejdříve paměťové cesty ve známem prostředí. Každou paměťovou cestu jsem vytvořil, aby měla návaznost s danými měsícem nebo podobnost například Leden = Led takže paměťová cesta byla lední station atd. Při vytvoření paměťové cesty a uložení do paměti jsem použil master systém a jejich kódování. Tak například jsem měl příběh:
Na lavičce sedí Tři Králové a polévají se navzájem čajem.
Paměťový bod: lavička
Svátek/ událost v dni: Tři Králové
Čaj: 6
Výsledek je 6.ledna jsou Tři králové
Pro zapamatování jmen jsem si představil osobu koho pod tím jménem znám. Samozřejmě pro mě byla nějaká jména neznámá například Karina, která má svátek 2.ledna. To jsem převedl, že Karina je indické kari nebo jsem jméno rozložil na více slov pro lepší zapamatování. Když jsem si jméno dobře neuložilo do paměti věděl jsem, že ho prostě musím přepracovat a uložit si jinak s větší fantazii, symboly, humorem, barvami atd. Krásný na paměti je, že stačí jen počáteční písmena jména a zbytek si paměť najde sama, aspoň já mám takovou zkušenost. Dále jsem si myslel, že se mi bude plést když použiji například číslo 6 – čaj (master systému) 6.ledna, 6 února, 6.března atd., že se mi to bude plést, omyl vytvořil jsem originální paměťové cesty každý jiný paměťový bod a nebyl problém v ukládání do paměti. Po zapamatování kalendáře bylo úžasné, že po čase zmizeli příběhy jednotlivých jmen na uložení do paměti, protože nebyly potřeba a zůstali pouze informace. Někdo se mě zeptal kdy má svátek Kvído a já hned reagoval 31.března to samé obráceně. Datum = svátek
Dále jsem si rozšířil paměťovou techniku jménem MASTER SYSTÉMu. Na trenujpamet.cz jsou čísla od 0-100. Já jsem si tam přidal o číslo navíc podle barev.
0 – bílá
1 – šedivá
2 – žlutá
3 – růžová
4 – oranžová
5 – červená
6 – hnědá
7 – zelená
8 – modrá
9 – černá
Udělal jsem si tam pro sebe logickou posloupnost od světlé po tmavou barvu. Tak například číslo: 211 je žlutý (2 – kód barvy) táta (11 s master systému). Při troše tréninku se dá lehce zapamatovat telefonní číslo ve třech obrazcích na místo pěti obrazců kdybych použil běžný master systém.
Kalendář se svátkama mě zaujal na tolik, že jsem bádal jak si vybavit den v týdnu v jakémkoliv roce. Brouzdal jsem v knížkách o paměti a na internetu a našel jsem fígle které jsem si trochu upravil podle svého abych si mohl vybavit den v týdnu v jakémkoliv roce (1900 až 2099). Přiznám se je v tom trochu matematiku a velký díl je potřeba mít naučené paměťové cesty a master systém. Uvedu příklad pro představivost:
Co když budu chtít vědět co je den v týdnu: 30. července 2019
Informace: měsíc a rok si převede na matematiku.
Nemyslím tím, že červenec je pod číslem 7 a rok 2019 musí se to převést na kódy, které platí pro jakékoliv dny.
měsíc kód rok kód
Červenec 5 2019 2
Den v týdnu: pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota neděle
Kód 1 2 3 4 5 6 0
Náš příklad: 30 července 2019 převede na číselný kódy, které je potřeba si pamatovat.
Den + měsíc + rok = výsledek
30 + 5 + 2 = 37
Výsledek 37 vydělíme 7. Sedmičkou protože máme 7 dní v týdnu. Z výsledku nás zajímá pouze zbytek.
Takže 37 : 7 = 5 a zbytek je 2
Kontrola 5 * 7 = 35 + 2 = 37
Co je celá matematika:)
A v tabulce výše 2 znázorňuje den v týdnu úterý.
30. července 2019 bude v úterý.
Teď si možná říkáte, kde použiju tu paměť? Je potřeba si zapamatovat dny v týdnu, měsíce a roky v kódu viz výše.
Uložení do paměti:
Dny v týdnu pouze 7 čísel (pondělí -1, úterý – 2……. neděle – 0)
Měsíce: 12 čísel (červenec – 5, srpen - 1 atd.)
Roky: (1900-2099) – 199 čísel (zapamatovat si stačí pouze 100 čísel, roky 2000 až 2099 se s mírnou úpravou opakují). Čísla se opakuji v kombinaci kódu 0 až 6. Zde je dobré využít paměťovou cestu s kombinací master systému. Ve finále je 7 paměťových cest po 14-15 paměťových bodech.
Pokud by byl velký zájem, rád tady uvedu podrobný návod. Jaké jsou kódové roky a měsíce a jak si to zapamatovat. Netvrdím, že je to z mojí hlavy pouze jsem přečetl pár knížek o paměti, použil Google a pár věci jsem zkombinoval a upravil podle obrazu svého.
Poté jsem řešil problém s binárními čísly, měl jsem je problém si je zapamatovat. Opět pomohlo pár chytrých knížek o paměti na doporučení Jakuba Poka a známý master systém.
Pomůcka zapamatovaní si binární čísla po trojici
Binární čísla = číselný kód
000 = 0
001 = 1
011 = 2
111 = 3
110 = 4
100 = 5
010 = 6
101 = 7
Viz výše jsou všechny kombinace binárních čísel po trojicích.
Takže když mám binární číslo například: 101001011001111111
Rozdělím po ve třech pro větší přehlednost: 101 001 011 001 111 111
Převedu si na svoje číselné kódy : 7 1 2 1 3 3
Převedu na svůj příběh: Těžkou zelenou (7) tunu (12 -činku) zvedá šedivá (1) máma (33)
Samozřejmě je toho spoustu co jsem se díky tréninku paměti naučil, například vytvořil 40 paměťových cest čítající skoro 1000 paměťových bodů atd. a stále pokračuji v tréninku a to díky Jakubovi a jeho týmu ŠKOLA PAMĚTI. Děkuji
PS: Omlouvám se za případné chyby a překlepy nejsem žádný češtinář.