Popisoval jsem svoji výuku španělštiny- za zásadní považuji systém, opakování a jako třetí věc motivaci. Zde tedy něco k motivaci a určitým podporám, které pomáhají překonat krizové situace.
motivace - každý se učíme jazyk z nějakého důvodu a je dobré tyto důvody mít před sebou a připomínat si je. Já mám dlouhodobě - v důchodu trávit zimu v teple, čím lépe budu umět jazyk tím to bude pro mě levnější, a reálnější. domluvím si na místě dobré podmínky a popřípadě si najdu nějakou práci (důchod nemusí být až od 67 :)) . Krátkodobě jsme dal, že když jsem slušně domluvím, vyrazíme z manželkou na Tenerife v únoru 2016. - to mě pohání, když se mi nechce učit
mít parťáka - sami vůči sobě si vždy najdeme důvod a omluvu, proč některé věci nedělat, proč jsem se nemohl učit, proč to odložit atd. Ale zkuste to vůči někomu druhému, kterému se zavážete, že budete něco pravidelně dělat, a pravidelně mu představovat svoje výsledky - to je pro zodpovědného člověka težší, prostě udělat si z kamaráda šéfa. Já mám kamaráda, z kterým tento systém dělám již cca 3 roky. Máme měsíční hodnocení, a týdně si navzájem řekneme, co udělám v čem se posuneme, co nám nešlo, na co se zaměříme. Mohu říci, že moje efektivita, se za ta léta nesmírně zvýšila. Když něco nestíhám a nechce se mi do toho, tak si vzpomenu, že v pondělí budu muset skládat účty kamarádovi, a tak se do toho pustím. Když to neudělám tak si mě vychutná, a nebo já si vychutnám jeho. Musím říci, že tento systém mě hrozně moc pomohl. Jinak pokud máte problém se zodpovědností, a přesto chcete tento systém využít, pak jsou tady finance, které motivují už opravdu asi každého. Také jsem jednou dělal, že pokud něco neudělám zaplatím kamarádovi výlet do lázní
Částka Vás musí bolet, jinak to nemá smysl
když jsem se rozhodl pro španělštinu, tak jsem to řekl všem kolem sebe, že se jí naučím, až jsem se toho až lekl, co jsem nasliboval :), ale když se Vám pak nechce učit, tak si vzpomenete na to, jaké to bude, až Vás lidé potkají a zeptají se : "tak co Davide, už umíš španělštinu, minule jsi se vytahoval, že máš nový systém" .. no já bych se propadl hanbou, kdybych to neuměl, nemluvě o tom, že příště už by mě nevěřili, až jim budu něco povídat - tohle je další věc, která mě pomáhá, když se mi do toho nechce
..tak snad Vám z toho něco pomůže, hezký den všem David