Četnost opakování a udržení si slovní zásoby
moje základní opakování, které mi poradil J.Pok je 1,3,7,10 dni a 30. Protože jsem již ve fázi, kdy u mnoha slovíček jsem na 150 dnech musel jsem řešit co po 30 dnech. Šlo mi o to najít optimální opakování, abych zbytečně neopakoval často a na druhou stranu neprošvihl ten moment, kdybych zapomněl. Zvolil jsem nyní opakování vždy po 30 dnech, tedy 30, 60, 90 atd.
Pomalu se zamýšlím nad tím jakou potřebuji slovní zásobu a jak ji budu udržovat. Někde jsem se dočetl, že pokud umíte cca 5000 slovíček pak tím pokryjete cca 95% textu, který se objevuje na CNN,BBC a podobných servrech. Já se sice učím španělštinu, ale co s týká objemu slov tak to bude asi podobné.
Z toho pro mě vyplývá, že abych byl v jazyce dobrý a byl schopen se slušně domluvit, číst většinu textů potřebuji cca 5000 slov. Pokud mluvíte více jazyků, tak se efekt násobí, protože některá slova jsou podobná, což je velmi vidět mezi španělštino a angličtinou. Zatím znám jednu vyjímku, kdy i Španělé používají pro mateřskou školu "kindergarten" - krásné německé slovíčko 
Jestliže se tedy dostanu ke znalosti 5000 slovíček bude následovat to, abych je udržel. Dnes slovíčka, která znám a opakuji po cca 30 dnech, tak na jejich opakování potřebuji kolem 15-20 min. Jde to opravdu rychle. Věřím, že četnost opakování mi umožní, že mě bude stačit opakovat slovíčka jednou za 45 dní. Při denním opakování 100 slovíček tak obsáhnu "potřebné opakování" téměř 5000 slovíček. Tímto způsobem tak mohu udržovat znalost jazyka.
Jestliže k tomu přidám to co již praktikuji u ostatních jazyků, tzn. fílmy v cizím jazyce, konverzace s kolegou nebo sám se sebou, tak myslím, že je to možná způsob jak jazyk udržovat. A způsob jak začít studovat další, tak abychom nezapomněli ten první.
Znám mnoho lidí, kteří přeskočili na jiný jazyk, a ten první přestali udržovat, je to velká škoda, zahodit ten čas, energie a často i peníze, které jsem do něj dali.
Přeji vám všem hodně energie systém, a sílu ho udržet. Osobně mluvím německy a anglicky a ted se domluvím i španělsky. Znalost jazyků mě vždy neskutečně posunula v pracovním oblasti, ať již v zaměstnání nebo v podnikání a investice do nich se vrátila několikanásobně. Není to jednoduché a to je dobře, protože tím šance nás co se tomu věnuje stoupají a návratnost naší investice se zvyšuje
Kromě jazyka, Vám tady občas napíšu nějakou tu motivační větičku, která třeba někomu pomůže, aby na sobě zamakal. Já jsem totiž před lety, také dostal pár rad, které mě hodně v životě pomohly. Takže tímto to jaksí vracím
Hezký den a jakmile se opět objeví něco nového v mojim systému učení, tak se opět ozvu David