Procvičování dalších jazyků, než ten který se učím - vyhodnocení
Takže slíbil jsem, že napíšu svoje zkušenosti s tím jak si budu opakovat další cizí jazyky kromě toho, který se učím. Několik měsíců na tom již pracuji a našel jsme systém, s kterým jsem víceméně spokojen. Takže ho popíšu a tím bych uzavřel tuto kapitolu - jak opakuji. Téma toho jak jsem ukončil španělštinu bude ještě pár týdnů trvat a pak také shrnu svoje postřehy.
Takže jak opakuji:
1. snažím se každý den třeba 10 min., o všední dny, když to nevyjde tak se snažím zopakovat o víkendu
2. pracuji s programem Landi, ale myslím, že je jedno kdo co má, jde o systém
3. opakuji tak, že překládám věty z cizího jazyka do češtiny, které mi systém náhodně vybírá (u angličtiny mám cca 2500 vět), někdy trénuji náhodně gramatiku nebo konverzace
4. mám pocit, že tímti systémem si řeč udržuji a vyhovuje mi to
5. v době příprav třeba na pohovor, bych v podstatě jen zvýšil čas,který bych tomu věnoval
6. pokud nemám čas, pracovat s počítáčem, tak se to snažím nahradit konverzací, především v autě, popisuji to co vidím, nebo to co mě ten den čeká a tím to mám splněné, myslím, že vždy se dá nějaký ten čas proto najít
7. u softwaru používám tu metodu, že pokud něco nevím hned po učení to zopakuji, software to umožňuje jedinou funkcí a to mi vyhovuje, jinou pravidelnost opakování zde nedodržuji
8. pro porozumění sleduji filmy v cizím jazyce, v podstatě filmy v češtině již nesleduji
To je tedy způsob, kterým se snažím udržovat a dále rozšiřovat moje konverzační schopnosti v jazyce, který se právě neučím a nejsem s ním ještě u konce (v mém případě tedy španělština).
Opakovaní u španělštiny budu mít pak nastaveno trochu jinak, protože systém, který je od Jakuba Poka v podstatě, když se člověk doučí knihu, tak zůstává systém opakování, který je předem nastaven. To ještě doladím, ale cílem bude zrychlení konverzačních schopností, schopností reakcí používat rychle to co jsem se naučil, žádné zatím další rozšiřování. Zde to bude především o perfektní znalosti sloves v jejich všech formách, na tom ještě zapracuji. No aa pak už se mě zbavíte 
Všem krásný den, ať se vede to co děláte a především vydržte až do konce, tam je ta sladká odměna