Zdravím Markéto,
tady jde samozřejmě o pokročilé memorování, takže je třeba mít paměťové techniky v malíku a dobře potrénované, ale zato pak už to jde samo!
Jak bych postupovala? Ke každému léčivu bych si přiřadila pomocí systému spojování všechny nežádoucí účinky. Mohu také využít paměťové cesty a jednotlivé léčiva s nú dávat na jednotlivé body. Nebo mohu využít Master pojmy od 1 do 100, každé léčivo mít na jednom Master pojmu a nežádoucí účinky napojovat systémem spojování. Tolik jich zase není, jen bude potřeba trochu transformovat neuchopitelné pojmy a latinské výrazy.
Např. LÉČIVO 1 - číslo jedna je v Master systému TÚŇ - mohu si představit tůň, která má na hladině tak rozbouřené vlny, že je mi z toho nevolno (NEVOLNOST), rozbolí mě z toho vlnobití hlava (BOLEST HLAVY), sednu si raději na břeh na sedačku (SEDACE) - tady neznám význam, proto jsem musela přetransformovat slovo sedace na uchopitelnější sedačku, pokud znáte význam tohoto slova, je to jednodušš), přisednou si ke mně trempové, bojím se, že od nich dostanu mor (TREMOR), až z toho mám srdeční ARYTMII.
LÉČIVO 2 - číslo 2 je v Master systému NOE - vidím Noeho před archou, který se celý obsypaný VYRÁŽKOU, snaží se jí odstranit tak, že si na kůži přikládá alobal a pečící papír ( ALOPECIE), udělá se mu z toho nevolno (NEVOLNOST), hrozně zvrací (ZVRACENÍ), celý z toho zežloutne jako při hepatitidě a na hábitu má obrázek se skříženými hnáty na znamení toxicity (HEPATOTOXICITA).
Jednotlivé příběhy tak budete mít oddělené a nebudou se plést. Variant na zapamatování je vícero, samozřejmě to jde líp, pokud budete znát významy některých latinských slov, u kterých jsem si musela pomáhat transformací. Určitě variantou, pokud je informací opravdu hodně jsou paměťové cesty.
Ať to jde a nežádoucí účinky se nepletou!
Lucie
Škola paměti