Rád bych si ujasnil některá pravidla paměťových cest, ve kterých nemám jasno. Tedy:
Kdy není vhodné paměťovou cestu používát?
-Někdy se mi zdá asociace mezi informacemi natolik souvztažná, že se nehodí použití paměťové cesty. Zajímá mě váš názor a vaše zkušenosti. Jsem začátečník, takže nechci něco odbýt na základě osobního pocitu - alespoň z počátku.
Jak je vhodné paměťovou cestu větvit?
- Jistě je někdy zapotřebí nějaký bod paměťové cesty rozdělit na další podskupiny témat. Je ovšem lepší zakládní paměťovou cestu plánovat tak, aby se dala sama lépe třídit. Například pokud si vezmu cestu v bytě, pak lze dělit každé dominantní téma dveřmi do dalšího pokoje. Sub-témata budu následně připojovat k bodům v místnosti. Zajisté to lze kombinovat. Proto prosím uvedení nějakých vašich zkušeností.
Mám plánovat paměťové cesty s ohledem na obsah, nebo mají být univerzální?
- Pakliže si potřebuji zapamatovat informaci na osm set bodů, stane se její paměťová cesta navždy vázaná k této unikatní informaci?
Jak tvořit rozsáhlejší paměťové cesty?
- Tvoříte paměťové cesty cestou do práce, na známých místech, či pouze za pomocí fantazie? U delší cesty se mi zdá velice obtížné zapamatovat si všechny detaily. (Osobně jsem si čistě z hecu vytvořil paměťovou cestu na 818 bodů, kterou si pamatuji velice dobře, ovšem její tvorba mi zabrala pět dnů
). Vybavení paměťové cesty je hračka, ale její první uložení znamená pomalé, únavné a mírně vyšinuté bloudění. Je nějaká technika na toto?
Někde jsem slyšel, že paměťová cesta může být živá/pohyblivá (vivid). Co je podle vás nejvhodnější?