Zdravím. Rád bych otevřel diskuzi na téma, jakým způsobem si vizualizujete informace, které si chcete zapamatovat/jestli si různé informace zpracováváte jinak, případně jakým způsobem, který se vám osvědčil :- ). Poslední dobou nad tím, jak si vizualizovat, dost přemýšlím, a také jsem něco přečetl, a z toho mě oslovily tyto způsoby: 1) myšlenkové mapy - tvoření takovýchto map ve speciálním programu (např. coggle, freemind...), následně je pak mnohem snadnější si informaci v kontextu s různými obrázky z jednotlivých větví vybavit.
2) hierarchický strom a 3D zobrazování - podobnou techniku větvení používám např. na učivo biologie, kdy si živě (3D) představuji jednotlivá zvířata, větvení tříd, podtříd,řádů, podřádů, skupin... Pokud potřebuji popsat nějaké zvíře, představím si jej, a podle toho jak ho vidím si začnu vybavovat informace podle toho, jak jsem si je uložil (zaměření se na hlavu, tělo končetiny, vnitřní orgány...).
3) Vytváření specifické paměťové cesty - tohle používám při učení češtiny. U spisovatele se nejdříve pozorně podívám na fotografii, a poté si v mysli začnu vytvářet příběh, který se sestává z názvů jeho děl a prolíná se také s jeho životními zkušenostmi. Např. Lev Nikolajevič Tolstoj - Představuji si ho jak jede v kočáře (je ze šlechtické rodiny) taženým koňmi po polní cestě do zářící vesnice (jeho rodiště Jasná Poljana). Cestou míjí 3 různě velké chlapce a živě vzpomíná "To já když jsem byl v jejich věku..." (dílo Dětství, chlapectví, jinoštví - o výchově).., Poté míjí několik vojáků, kteří mu lámanou češtino-ruštinou říkají "Mi iďome iz Sevastopolja" (Je divné to takhle psát ;D - Sevastopolské povídky inspirované vlastními zážitky z války), a zároveň okolo polí se schyluje k bitvě (jeho velké dílo Vojna a mír)atd.
4)Obrazy věcí/lidí, které mám zafixované v master systému, a spojuji je dohromady (pomalu kompletuji i PAO) - zapamatování čísel, případné spojení s původcem (majitel telefonního čísla, SPZ...)
5) Zachytit uspořádání textu na papíře/stránce, ze které vstřebávám informace - slouží jako taková osnova - skoro nepoužívám
Poté jsem ještě četl o vytvoření adresářů, jakýchsi obrovských domů s mnoha místnostmi, do kterých bych si také ukládal různé informace, ale to jsem ještě nezkoušel...
A hlavní důvod proč to píšu?
Jednak proto, abych třeba inspiroval ostatní (třeba začínající), ale hlavně abych se zeptal (poučil), co si o tom vy, jako paměťová komunita myslíte/jaké vizualizace používáte třeba vy, a tak.. : ). Mám totiž trochu problém, že začínám jednotlivé techniky míchat do dalších, a na to nejsem asi připraven.