Ahoj Petro, to není úplně jednoduchá otázka:) Já sám zbroják nemám, ani neznám nikoho, kdo by ho měl, takže odpovím jak bych šel na učení se na něj ja, kdybych si ho dělal.
Myslím si, že zbroják (stejně jako řidičák) je dost velká zodpovědnost, takže bych se to rozhodně neučil stylem zapamatovat si jenom správné odpovědi na testové otázky (styl "stačí abych prolezl"). Zákony a teorie kolem můžou být nuda (pokud tě to vyloženě nezajímá), ale je potřeba pochopit i souvislosti, které by člověku, který se jen naučí odpovědi na otázky, utekly. Takže já bych začal tím, že bych četl a studoval teorii, a snažil bych se co nejvíc věcí pochopit. Už jen tím, že spoustu věcí pochopíš, budeš mít dost otázek vyřešených.
Pak jsou samozřejmě věci, které je potřeba se naučit nazpaměť, jako třeba časové lhůty, jak píšeš, atd. Na to jsou samozřejmě paměťové techniky jako dělané:) Postup je stejný jako vždycky: převést neuchopitelnou, abstraktní informaci na konkrétní obrázek nebo příběh, pokud možno co nejbarvitější, nejabsurdnější a nejfantazijnější, pomocí asociací, transformací a Master systému (čísla). Tyhle obrázky a příběhy si pak navázat na paměťovou cestu, pro lepší zapamatování a opakování.
Namátkou jsem vybral dva přiklady, abych ti ukázal, jak bych na takové transformace šel já (oboje je z §39 zákona o zbraních č. 119/2002 Sb.):
První příklad:
(Držitel zbrojní licence skupiny A až J je povinen...)
- ustanovit zbrojíře do 30 dnů od ukončení činnosti stávajícího zbrojíře a oznámit tuto změnu do 10 pracovních dnů příslušnému útvaru policie,
Příběh:
Držitel posílá domů starého, tlustého a unaveného zbrojíře a chce místo něj sehnat nového, mladého a zdravého. Nemůže ale nikoho najít, tak nabídne jako bonus obrovský balík masa. Hned se jeden přihlásí (takový bonus nemůže odmítnout!), ale když si pak ten balík otevře, s hrůzou zjistí, že je místo masa plný kuliček tisu, což ho naštve a tak volá na policii.
- maso = 30 v Master systému, tzn. do 30 dnů ustanovit nového zbrojíře
- tis = 10 v Master systému, tzn. do 10 dnů oznámit tuto změnu na policii
Navázání na paměťovou cestu:
Dejme tomu, že paměťový bod bude klika na vstupních dveřích. Stačilo by to navázat třeba tak, že na té klice visí za límec (nebo cokoliv jiného...) naštvaný mladý zbrojíř a v rukou má obrovský balík plný kuliček tisu. Není nutné tam cpát ten příběh celý, protože mysl si ho dokáže na základě tohoto detailu vybavit.
Druhý příklad:
(Držitel zbrojní licence skupiny A až J je povinen...)
- vzniklo-li při kontrole zbraně příslušným útvarem policie důvodné podezření na špatný technický stav zbraně, předložit zbraň na výzvu příslušného útvaru policie ke kontrole Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva, a to ve lhůtě 20 pracovních dnů ode dne oznámení této výzvy, a po provedené kontrole předložit zbraň opětovně příslušnému útvaru policie do 10 pracovních dnů ode dne převzetí zbraně od Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva
Příběh:
Dávám policistovi prohlídnout pistoli, která je totálně rezavá a zničená a skoro se rozpadá a snažím se ho přesvědčit, že je v pořádku. Policista mi to ale nežere a rázným gestem mě pošle na úřad. Tam pistole kontrolujou tak, že si je strkají (hlavní) do nosu (nos = 20 (v Master systému). Úředník si jí tam strčí a prohlásí, že je naprosto v pořádku kromě jedné věci, a to že má v hlavni díru (příběh má být absurdní:)), a tak jí ucpe kuličkou tisu (= 10 v Masteru) a pošle mě zpátky za policajtem.
Navázání na paměťovou cestu:
Bod bude třeba zrcadlo v koupelně. Navážu si to jednoduše třeba tak, že vidím, jak před zrcadlem stojí úředník a prohlíží si (zkoumá) pistoli, kterou má vraženou v nose.